Product was successfully added to your shopping cart.
02 320 33 30KONTAKTIRAJTE NAS
0item(s)

Vaša košarica je prazna

Kdaj zamenjati pnevmatike

Pametno je, da enkrat na teden preverite višino in stanje profila, zračni tlak v pnevmatikah, morebitne poškodbe bočnic in znake nesorazmerne obrabe. Če ste v dvomih, se obrnite na za to usposobljenega strokovnjaka, ki vam bo povedal, če je pnevmatika še primerna za nadaljno uporabo.

Kdaj zamenjati pnevmatike?

Šest razlogov za zamenjavo pnevmatik

V nadaljevanju navajamo šest razlogov o tem, kdaj bi morali resno razmisliti o zamenjavi vaših pnevmatik. V nekaterih primerih je pnevmatiko mogoče popraviti. Pred popravilom mora usposobljeni strokovnjak skrbno pregledati vsa področja pnevmatike, tako na zunanji, kot na notranji strani. Odstranitev pnevmatike s kolesa je bistvenega pomena, saj notranje poškodbe niso vidne, če je pnevmatika nameščena.

1. Če je pnevmatika predrta

Sodobne pnevmatike so zelo čvrste in odporne. A vedno lahko pride do poškodb. Strokovnjak za pnevmatike naj preveri vašo pnevmatiko po predrtju, da ugotovi morebitne skrite okvare, ki bi onemogočile popravilo.

2. Ko so vaše pnevmatike obrabljene do zakonsko dovoljene mere

Pametno je, da redno preverjate stanje obrabe vaših pnevmatik. Indikatorji so majhna dvignjena območja na dnu zarez tekalne plasti.

Če je površina tekalne plasti obrabljena do točke, kjer se gumena zmes tekalne plasti stika z indikatorjem obrabe, se profil bliža zakonsko dovoljeni meji obrabe 1,6 mm. Ali pa jo je celo že presegel!

Zimske indikatorji obrabe na 4 mm (samo v nekaterih evropskih državah).

3. Če vaša pnevmatika kaže znake staranja

Pnevmatike nimajo predvidljivega življenjskega roka. Ni važno, kdaj so bile izdelane. Pnevmatike se starajo, tudi ko niso v uporabi ali so v uporabi le občasno. Veliko je faktorjev, ki vplivajo na življenjski rok pnevmatike. Ti so: temperatura, vzdrževanje, način hranjenja in uporabe, obremenitev, hitrost, zračni tlak in način vožnje. 

Kdaj so pnevmatike prestare? Petletni preizkus

Ko so pnevmatike v uporabi pet in več let, je dobro, da jih strokovnjak temeljito pregleda vsaj enkrat letno. Po potrebi sledite priporočilom proizvajalca vašega vozila glede zamenjave pnevmatik, ki so del originalne opreme. Kot varnostni ukrep, strokovnjak priporoča, da zamenjate pnevmatike, ko preteče 10 let od datuma njihove izdelave. Tudi če se zdi, da so v uporabnem stanju in še niso bile obrabljene do indikatorja obrabe profila.

4. Če je vaša pnevmatika poškodovana

Vaša pnevmatika se lahko resno poškoduje, če zadane trden predmet na cesti, kot je robnik, jama ali oster predmet. Vsako vidno predrtje, ureznino ali deformacijo mora temeljito preveriti strokovnjak za pnevmatike. Le on vam lahko pove, ali je pnevmatiko moč popraviti ali jo je nemara potrebno celo zamenjati. Nikoli ne uporabljajte poškodovanih ali predrtih pnevmatik, ki jih ni pregledal strokovnjak, saj lahko resno ogrozijo vašo varnost. Pregled, ki ga opravi strokovnjak, je nujno potreben, kajti ko je pnevmatika nameščena na vozilo, notranje poškodbe niso več vidne.

  • Pnevmatike zagotovo ni mogoče popraviti v naslednjih primerih:
  • Predrta bočnica
  • Vidna ali ukrivljena žica v nogi pnevmatike
  • Razslojevanje gumene zmesi ali strukture
  • Razpoke v gumeni zmesi ali strukturi
  • Poškodbe zaradi ogljikovodikov ali jedkih snovi
  • Obraba notranjih gumene plasti, ko je bila pnevmatika vožena s prenizkim zračnim tlakom.

5. Če opazite neobičajno obrabo

Neobičajna in neenakomerna obraba pnevmatik (v sredinskem delu, na ramenih) navadno kaže na mehanski problem, na primer nepravilno naravnana kolesa. Težava pa je lahko tudi v uravnoteženosti, vzmetenju, menjalniku ali nepravilnem zračnem tlaku pnevmatik. Če opazite neobičajno obrabo, obiščite vašega strokovnjaka za pnevmatike.
Redna rotacija pnevmatik je še en način za enakomerno obrabo tekalne plasti.

6. Če pnevmatike niso primerne za vaše vozilo

Za najboljšo vsestransko učinkovitost, je potrebno uporabiti enak tip pnevmatike na vseh štirih kolesih. Pnevmatike različnih velikosti, zgradb in stopenj obrabe lahko vplivajo na stabilnost in vodljivost vozila.