Product was successfully added to your shopping cart.
02 320 33 30KONTAKTIRAJTE NAS
0item(s)

Vaša košarica je prazna

Niste zamenjali pnevmatik v zakonskem roku?

Še niste zamenjali pnevmatik? Doleti vas lahko visoka kazen!

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa, morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in v zimskih razmerah (kadar se sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo), opremljena s predpisano zimsko opremo.


Kaj je zimska oprema?

Zimska oprema za vozila s skupno maso do 3,5 tone je:

  • 4 zimske pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm, ali

  • 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm, poleg tega pa mora imeti vozilo v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke.

Zimska oprema za vozila s skupno maso nad 3,5 tone je:

  • 4 zimske pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm, najmanj na pogonskih kolesih, ali

  • 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm in in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke,

  • lopata v opremi.


Kakšne so kazni?

Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, čigar motorno ali priklopno vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme ali ki ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.

Z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami se kaznuje za prekršek voznik, čigar vozilo nima predpisane opreme v prometu in se zaradi tega ustavi na cesti ali ovira promet. Prav tako se kaznuje voznik, ki ne upošteva prometne signalizacije za označitev zimskih razmer, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.

Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

Z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba z globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.


Za zamudnike imamo posebno ponudbo!

Pri nakupu ali montaži pnevmatik (tukaj bi lahko dodali povezavo do akcije pnevmatik) v času med 1 in 31 decembrom prejmete kupon za 20% popust na optično nastavitev podvozja vozila, ki ga lahko vnovčite takoj ter najkasneje do 31 januarja 2017.